Keuzedeel metselen bij SSPB Sappemeer

15 november 2023

De komende weken volgt een groep leerlingen van het Dollard College Campus Winschoten van klas 3 vmbo het keuzedeel metselen bij SSPB in Sappemeer. SSPB  is een opleidingscentrum in Sappemeer voor iedereen die graag wil werken en leren in de bouw.

Dat een andere omgeving de mens goed doet, weten we, maar dat geldt ook zeker als je buiten school, op een “echte” werkplek mag leren; het versterkt de motivatie enorm. Dit blijkt als ik met de leerlingen van Martijn Huberts, een van de instructeurs van SSPB, spreek. Ze zijn enthousiast, gemotiveerd en leergierig en dat kan ik het beste beschrijven door enkele opmerkingen te citeren:

“ Het is hier heel gezellig.”

“ Deze mensen hebben er echt verstand van en daardoor kunnen ze heel goed uitleggen”.

“ Ik heb geleerd hoe ik ZELF specie moet maken met een machine en we mogen een eigen muur bouwen.”

“ De docenten zijn echt heel aardig.”

“ Hier is meer ruimte en ze leren je hoe je moet metselen.”

“ De chocolademelk is lekker.”

Tristan weet het zeker; hij wil stukadoor worden. Ook Perry heeft zijn besluit al in klas 3 genomen. Hij wil net als zijn vader timmerman worden. Het waarom is nog lastig uit te leggen, “het is gewoon leuk”, maar voor mij is het duidelijk dat hij dit wil. Aaron dacht dat hij zeker wist dat hij autotechniek wil gaan doen, maar nu hij hier is, twijfelt hij. “Dit is ook heel leuk en je bent lekker bezig met je handen.” Daan wil geen metselaar worden. Hij wil met hout werken. Dat heeft hij op zijn vorige school bij meneer Strik gedaan. Hij weet wel dat hij naar SSPB wil, want daar is het ook een fijne sfeer.

Een prachtig voorbeeld dus van leren buiten school, in een motiverende omgeving die leerlingen ook nog eens laat nadenken over hun toekomst.