Produceren, installeren en energie

Produceren, installeren en energie

Ben je misschien van plan om later in de metaal-, elektro- of installatiebranche te gaan werken? Je bent technisch ingesteld en je hebt oog voor detail? Dan is PIE een verstandige keuze voor jou!

Produceren betekent maken. Je leert producten ontwerpen en maken van kunststof en metaal. Je leert hoe je staal kunt buigen, knippen of lassen. Ook leer je werken met machines zoals een draaibank of een computergestuurde freesmachine.  Ontwerpen doe  je met een 3d-tekenprogramma op de computer. Het ontwerp kan vervolgens met de 3d-printer gemaakt worden.

Installeren is het werk van de installateur. Hij legt sanitaire installaties aan, bijvoorbeeld een douche of een toilet. Daarnaast installeert hij de verwarmingsketel en zorgt voor het onderhoud. In de verwarmingsketel komen de verschillende technieken van PIE terug (metaal, installatie en elektro).

Energie heeft veel te maken met elektriciteit. Elektrotechniek houdt zich bezig met de toepassing van elektriciteit. Bij dit profiel leer je onder andere:

- elektrotechnische tekeningen lezen

- metingen uitvoeren

- diverse elektrische schakelingen maken

- het bedraden en programmeren van een programmeerbaar relais

- werken aan een domotica installatie

  Met domotica kun je bijvoorbeeld allerlei apparatuur of verlichting met je smartphone of tablet bedienen. Altijd handig natuurlijk!

Profieldelen Produceren, installeren en energie

Daarnaast worden verschillende keuzedelen aangeboden.